Читомо > Новини > Українська бібліотечна асоціація вчить писати ґранти

Новини

Українська бібліотечна асоціація вчить писати ґранти

12.12.2012 0 Автор:

Нещодавно в рамках міжнародного книжкового ярмарку «МЕДВІН: Книжкова коляда – 2012» пройшла презентація «Бібліотека-громада: відкритий простір». Про розвиток та модернізацію бібліотек, покращення матеріально-технічної бази та способи розвінчати основні бібліотечні міфи – розповіла виконавчий директор Української бібліотечної асоціації (УБА) Ярослава Сошинська.

За словами пані Ярослави, місією Української бібліотечної асоціації є всебічне сприяння розвитку бібліотечної справи, а саме: покращення технічної бази, підвищення рівня кваліфікації співробітників та лобіювання інтересів бібліотек. «Не варто забувати, що сучасна бібліотека – це насамперед культурний простір та простір партнерства», зазначила пані Ярослава.

Якщо трохи пошарудіти у багатовимірному сховищі власних стереотипів і знайти поняття «українська бібліотека», перед нами постане приблизно така картина: неговірка та сувора атмосфера, холодні бібліотечні пусті зали, архів пожовклих від часу видань та безліч нікому непотрібних книжок. Чи так це насправді дізнавалося «Читомо».

 

Що може вирішити громадське обговорення безпосередньо для розвитку та становлення сучасної української бібліотеки?

По-перше, головною метою проведення подібних обговорень є привернення уваги суспільства і влади до бібліотек, а також організація конструктивного діалогу між місцевими громадами і бібліотеками. По-друге, ми завжди намагаємося ініціювати розроблення і прийняття відповідної документації (наприклад, регіональних програм розвитку бібліотечної справи). Також громадські обговорення дозволять зібрати потужну статистику кожного регіону.

 

Як інформаційний та технологічний розвиток впливає на сучасні бібліотеки?

На жаль, інформаційний розвиток в Україні сильно відрізняється від аналога закордоном. Проблема в тому, що державні програми розвитку не фінансуються. Яскравий приклад – проект «Бібліотека – XXI», який формулює основні завдання розробки методології і технічного вирішення питань створення єдиної електронної бібліотеки України. Цей потужний проект існує вже два роки і він досі не профінансований. Тому я хочу сказати, що наше українське суспільство відстає в інформаційному розвитку не тільки з точки зору бібліотек, а й у більш масштабному плані.

Хоча лід вже почав танути, і я охоче приведу позитивний приклад інформаційного та технологічного розвитку українських бібліотек – просування проекту «Бібліоміст», на підтримку якого Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала ґрант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми, корпорація Microsoft безкоштовно передасть публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 4,4 мільйони доларів США. На даному етапі вже було оснащено 1600 публічних бібліотек технікою.

Ще я хочу звернути увагу читачів, що бібліотеки готові брати участь в ґрантових проектах і підключати у себе Інтернет. Але навіть в Київській області немає провайдерів і доступу в Інтернет, а в деяких областях неможливо підключитися навіть до мобільного Інтернету. І як в цьому випадку говорити про сучасну бібліотеку?

 

Чи можливий подальший розвиток бібліотек поряд з неправомірним поширенням книжок в Інтернеті, піратством та порушенням авторських прав?

Звичайно, піратство – гостре питання в українському суспільстві, яке потребує негайного вирішення. Всі ресурси на правах власності дуже дорогі, а ми свідомо не звикли платити, тому скачування неліцензованого продукту тільки прогресує. З іншого боку, через недосконале законодавство ми не можемо робити ті ж копії в межах авторського права з цифровим підписом. УБА навіть висували пропозиції щодо полегшення процедури копіювання, але всі прекрасно розуміють, що законопроекти в Україні дуже складно приймаються.

 

Ви казали, що УБА займається модернізацією матеріально-технічної бази бібліотек. Як саме це відбувається?

Ми вчимо бібліотеки писати ґранти і проектну документацію, за якою вони можуть отримати необхідну техніку та програмне забезпечення. Також ми проводимо адвокаційну роботу з органами державної влади та партнерські роботи і намагаємося відстоювати інтереси бібліотек.

Наприкінці презентації Ярослава Сошинська наголосила, що розвиток бібліотечного читання повністю залежить від громадськості. УБА проводить безліч круглих столів та програм, що мають на меті винести бібліотечний світ за межі його стін та заохотити суспільство приймати участь в обговоренні майбутнього українських бібліотек. Як виявилося, більш ніж 95% опитаних пересічних перехожих проголосували за подальший розвиток бібліотек. Після встановлення боксів анонімних побажань УБА отримало цікаві результати: читачі хочуть бачити бібліотеку як місце не тільки навчання, але спілкування і дозвілля.

Пиєднатися до Української бібліотечної асоціації можна за посиланням.

 

Олександра Єременко

Світлини автора

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe