Читомо > Місця > Українські книжкові кіоски на Петрівці

Місця

Українські книжкові кіоски на Петрівці

22.01.2011 4 Автор:

Київський книжковий ринок «Петрівка» повен книжками по вінця. У кожному з торгових рядів більше десяти кіосків, а всього на ринку їх близько тисячі. Але тих, що спеціалізуються на розповсюдженні продукції виключно українських видавництв не так уже й багато. Зокрема це куточки «Книги України», «Ранок», «Дитяча книга українською», «Книгоноша», «Українська книжка», «Українська історична книга», «Фоліо». І хоча більшість продавців не дуже охоче розповідали про свій бізнес, ми спробували про них довідатись, як поживається там українській книжці.

Але перед тим скажемо, що в середньому оренда одного кіоску становить 1200-1700 грн на місяць. Ця цифра залежить від багатьох чинників: фізичності-юридичності особи власника, відстані крамнички від виходу метро, кількості погонних метрів. А от мовна ознака тут ролі не відіграє аж ніякої – господарям ринку абсолютно однаково, якою мовою ви збираєтесь розповсюджувати вашу інформаційну продукцію.

Отож, ідемо.

«Книги України»

Ряд 16, місце 5
Працює на ринку з 1997 року.
Спеціалізується на книгах для вищої школи. Тож покупці в основному – студенти. В асортименті – продукція видавництв «Академія», «Факт», «Атіка», «Мистецтво», Видавничого дому «БАО» тощо.

Постійних днів надходжень новинок немає. Інколи видавництва самі пропонують свої книги.

«Ранок»

Ряд лівий (боковий), місце 113
Існують на ринку вже 5 років. На розкладці – дитячі книжки, переважно видавництва «Ранок» (навчальні видання). Цільова читацька аудиторія – діти 7-8 років, також наявні книжки й для дошкільнят.
Ціни мінімальні. Наявні й оптові.
Постійних днів надходжень новинок, як і в «Книг України», немає.

.

«Дитяча книга українською»

Ряд 40, місце 1
Попри назву, на розкладці представлені книжки не лише дитячі, але – майже усіх популярних українських видавництв, майже як на форумі видавців.
Аудиторія надзвичайно різна – батьки і діти, студенти, бородані-академіки та середньостатистичні жителі міста Київ і його околиць.

.

«Книгоноша»

Ряд 48, місце 7 + Ряд 46
На ринку «Петрівка» працює вже десять років.

У асортименті книги великої кількості видавництв – львівських, київських, харківських, франківських…. Це – «Кальварія», «Фоліо», «Літопис», «Лілея-НВ», «Нора-друк», «Факт», «Школа», «А-БА- БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Основа», «Грані-Т» тощо. Найбільше книжок видавництва «Зелений пес» (це також«Джерела»).

Це переважно художня література. Зокрема найбільше продаються видання «Нори-Друк» та «Фоліо». Сучасною дитячою прозою читачів забезпечують видавництва «Грані-Т» і «Зелений пес». У кіосках багато книжок для дітей молодшого і середнього шкільного віку. Також наявна історична література та сучасна «доросла» проза – Жадан, Карпа, Дереш, – яку зараз часто купує молодь. Бібліотеки забезпечують свої фонди книжками видавництва «Школа» відповідно до шкільної програми.

Ціни на дитячі книжки становлять від 20 грн мінімум до 35 грн (в середньому до 30 грн). Книжка шкільної літератури коштує в середньому 10 – 20 грн. На видання для дорослих (зокрема історичні) ціни вищі, зокрема через малі наклади (від 300 до 1000 примірників). Наприклад, нова книжка Валерія Шевчука коштує 98 грн (бо наклад – усього 500 примірників). Найвищі ціни, звичайно, на фотоальбоми. Гарні альбоми у твердій палітурці коштують від 100 грн. До 100 грн – майже всі журнального типу (в м’якій обкладинці). Книжки, наприклад, видавництва «Мистецтво» коштують в середньому 500 грн.

Новинки надходять 2-3 рази на тиждень. Тільки-но з’являється щось нове, реклама про свіжу книжку – «Книгоноша» одразу ж замовляє видання. Далі – якщо воно гарно продається, продавці забезпечують кіоск більшою кількістю примірників.

.

«Українська книжка»

Ряд 51, місце 5-6
Переважно книжки видавництва «Фоліо» – перекладна художня література, також – вітчизняна художка (зокрема й інших видавництв).
Ціни різні.
Купують зовсім різні люди.
Постійних днів надходжень новинок наразі немає.

.

«Українська історична книга»

Ряд 58, місце 3
Як помітно з назви, спеціалізується в основному на виданнях історичної тематики. В асортименті й етнографічні, художні книжки (зокрема видавництва «Факт»).

Багато книг зі Львова, Волині. Наявна й продукція приватних видавців.

.

«Фоліо»

Центральний ряд, місце 25
Книжки видавництва «Фоліо»
Новинки надходять раз на тиждень.

Безумовно, на Петрівці можна знайти й російськомовну літературу! Вона суворо відмежована від іншомовної: тут окремі точки з книжками англійською, французькою, німецькою, італійською, іспанською, польською та іншими мовами. Залежно від рівня володіння якоюсь із них, можна обрати видання із різним ступенем адаптовані, або й оригінальні.

Наразі кількість кіосків з продажу саме українських видань на «Петрівці» зменшується. Зокрема «Книгоноші» було три точки – тепер лише дві. Так само «Українська книжка» – було дві, тепер одна.
Як зазначила продавець «Книгоноші» Наталя Леонідівна: «Раніше приходили купувати, тепер прийдуть, подивляться, подякують і йдуть, бо не можуть купити». Зменшилась кількість і нових видань, і покупців. Продажі впали, ціни зросли. В основному купують старі видання й те, що потрібно за шкільною програмою.

Анна Сіденко, irkopupirko

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. abyrvalg
    22.01.2011 в 5:14 pm

    Довгоочікуване. Ця стаття ввійде в історію – пів-Петрівки зносять.

  2. Julie
    23.01.2011 в 10:16 pm

    Сумно якось

  3. janer
    25.01.2011 в 12:11 pm

    гарно) не ганяли за фотоапарат?)

  4. irkopupirko
    25.01.2011 в 12:56 pm

    страшились і напрягались неймовірно, але прогнать боялись)))

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe