Читомо > Новини > Відбулася інтернет-прем’єра фільму про Нью-Йоркську групу

Новини

Відбулася інтернет-прем’єра фільму про Нью-Йоркську групу

27.12.2017 0 Автор:

На офіційному YouTube-каналі режисера Олександра Фразе-Фразенка відбулася інтернет-прем’єра документального фільму «Акваріум в морі. Історія Нью-Йоркської групи поетів».

Стрічка розповідає історію видатного явища української поезії ХХ ст. — Нью-Йоркської групи. Дійовими особами фільму є: поети групи (Юрій Тарнавський, Богдан Бойчук, Богдан Рубчак, Женя Васильківська, Марія Ревакович, Олег Коверко, Жорж Коломиєць, а також Емма Андієвська), дослідники їхньої творчості (Григорій Грабович, Андрій Дрозда), поети-вісімдесятники (Василь Махно, Юрій Андрухович, Віктор Неборак), композитор Леонід Грабовський, архітектор Тит Геврик, видавець антології НЙГ Василь Ґабор.

Фільм містить художні сцени, в яких виникає персонаж в класичному костюмі, чорному капелюсі та з паперовою головою, (якого режисер стрічки називає Paperman), його роль виконують поет і менеджер OFF Laboratory Юрій Кучерявий та сам режисер стрічки Олександр Фразе-Фразенко.

Сюжет розгортається від самого початку історії Нью-Йоркської групи — від знайомства Юрія Тарнавського й Богдана Бойчука і заснування групи 1953 року. Стрічка показує основні події в історії групи, містить оповіді про життя її членів та їх авторські поетичні читання. Фільм наповнений архівними матеріалами, фотографіями, радіозаписами, зробленими в шістдесятих роках.

Назва фільму походить від назви відомого есею Юрія Тарнавського «Акварій у морі. Про минуле й сучасне Нью-Йоркської групи», написаного для Віртуальної антології поезії Нью-Йоркської групи.

Прем’єра трейлеру стрічки відбулася 30 січня 2016 року на офіційному YouTube-каналі Фразе-Фразенка. Навесні 2016-го, в рамках Місяця Львова у Вроцлаві, пройшла європейська прем’єра фільму. А в серпні — американська прем’єра в місті Гантер, штат Нью-Йорк, на якій вперше за 60 років зібралися всі основні учасники Нью-Йоркської групи: Юрій Тарнавський, Богдан Бойчук, Богдан Рубчак, Женя Васильківська, Олег Коверко. Постер з цього історичного показу з автографами всіх учасників висить у вестибюлі НТШ в Нью-Йорку, навпроти портретів президентів НТШ.

Українська прем’єра фільму відбулася у вересні у Львові і супроводжувалася грандіозним тижневим фестивалем, організованим продакшн-студією OFF Laboratory, під назвою «Велике повернення Нью-Йоркської групи». Фестиваль складався з лекторію (низка лекцій про творчість НЙГ) в Інституті літератури, з циклу поетичних читань, які відбувалися в Фільм-центрі та в Театрі Леся Курбаса. Саме українська прем’єра фільму відбулася в кінотеатрі «Коперник» за участі всіх учасників фестивалю Великого повернення.

Упродовж 2016-2017 рр. стрічка виходила у прокат в кількох основних містах східного побережжя США.

Як повідомляло Читомо, режисер Юлія Шашкова зніме повнометражний документальний фільм «Ульяненко: Без цензури».

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe