Читомо > Місця > Вінтажне читання у львівській Майстерні добрих справ

Місця

Вінтажне читання у львівській Майстерні добрих справ

09.06.2013 1 Автор:

Віднедавна відповідь на питання, де у Львові можна купити класні вживані або й нові книжки за «копійки», вже не звучить однозначно – «біля Федорова». Адже з’явилася нова книжкова адреса – Майстерня добрих справ на Угорській, 2.

Майстерня – це не лише цікава вінтажна крамничка, де можна придбати меблі, одяг, взуття, аксесуари, посуд, книжки, а то й взагалі незвідані об’єкти. Це місце відкрите для креативних ідей, місце, де генерується добро у великих кількостях, адже ця Майстерня створена громадською організацією «Оселя», яка багато років допомагає людям у скруті.

Два найпростіших способи підтримати цю ініціативу – віддати свої речі на благодійність або ж завітати у крамничку і придбати собі якісь цікавинки чи просто щось потрібне у побуті.

Філософія Майстерні добрих справ чудова: на світі немає зайвих речей чи непотрібних людей.

1harazh

2harazh

Напевно, дуже символічно, що діяльність Майстерні розпочалася з акції «Нове життя улюбленим книжкам», яку організували та провели українські письменники-друзі «Оселі» – Юрій Іздрик, Андрій Курков, Галина Вдовиченко, Дара Корній та інші, – щоб привернути увагу громади до читання старих улюблених книжок та до ідеї обміну книжками й іншими речами. Початок було закладено вдало, і сьогодні книжкові полиці у Майстерні добрих справ виглядають дуже і дуже привабливо.

Тут можна придбати відомий вуличний журнал «Просто неба» та сімейний альманах «Жила». Звичайно ж, є багато української та зарубіжної класики (мабуть, це одна з тих категорій книжок, з якими люди розлучаються найлегше, і яка незамінна при вивченні шкільної програми), але є і чимало сучасної художньої літератури (Забужко, Іздрик, Кідрук, Малярчук, Прохасько, Дереш та інші), можна знайти хороші наукові видання, наприклад «Homo legens» Зубрицької, дитячі книжечки, доволі багато підручників з англійської та німецької мови, також є і сучасні художні книжки англійською та навіть раритети, як-от, книжка, датована 1870 роком.

3harazh

4harazh

5harazh

Усі ці книжкові смаколики у Майстерню віддають люди, які не страждають на плюшкінізм і у яких не стане снаги просто здати колись улюблені книжки на макулатуру. Напевно, є багато людей, які обурюватимуться: «Як же рука піднімається на домашню бібліотеку».

Все-таки цей трошки занафталінений культ дуже живучий, та зрештою – кожному своє. Для мене особисто і для багатьох ентузіастів буккросингу, а також прихильників різноманітних е-буків та електронних читалок книжка «живе справжнім життям», коли її читають. Тож думаю, варто звільняти домашній простір від видань, які уже послужили на добро і на користь, а тепер їх можна віддати далі в добрі руки.

6harazh

7harazh

8harazh

Потужна книжкова програма була і на першому у Львові благодійному гаражному розпродажі, який організували у Майстерні добрих справ 8 червня.

На розпродажі можна було придбати не лише найкращі сучасні українські книжки з автографами авторів, але і певні «артефакти» від відомих письменників та видавців, а це: ціла валіза речей від Юрія Андруховича, Юрка Іздрика та Тараса Прохаська, сукня Мар’яни Савки, у якій вона відкривала 13 Форум видавців, сумочка, рукавички і браслетик від Галини Вдовиченко, футболки від Андрія Куркова, Григорія Семенчука, Лариси Денисенко, а також легендарні «Read me» та «Зберігайте спокій та Форум видавців» від Форуму, сувеніри від Олександри Коваль, книжки з полиць Остапа Дроздова та Ірени Карпи, екоторби від Ірен Роздобудько, унікальна книжка «Danuta Wawi?ow. By? Sobie Pewien Cz?owiek» та ілюстрації до книжки «Молоко» з автографами від Романи Романишин та Андрія Лесіватворчої майстерні «Аґрафка», «Антологія Українського Самвидаву» та підбірка «Експрес Cool» від радіоблогу 4 крапки («Львівська Хвиля»), а також перша письменницька сновидійна антологія «Сновиди. Сни українських письменників» з особистої бібліотеки Юрка Доброго, раритетна книжка про The Beatles від Павла Табакова, ретрофотоальбом від Тараса Прохаська, картина-ілюстрація до однієї з книжок від «Видавництва Старого Лева».

Що не кажіть, а цей зірковий перелік вражає!

А скільки ще було книжкових скарбів від львів’ян. Андрій Лесів відшукав книжку Умберто Еко «Маятник Фуко» («Літопис», 2004 р.), а Галина Вдовиченко придбала собі «Диявол ховається у сирі» Юрія Андруховича («Критика», 2006 р.) та «Покоївки» Жана Жене («Кальварія», 1997) – це вже справжній книжковий вінтаж.

9harazh

10harazh

11harazh

12harazh

Цікаво, що пошук саме своєї книжки, книжкового раритету чи артефакту трохи нагадував квест чи навіть пошук скарбів, адже «зіркові» речі були сховані поміж речей пересічних. Тож відвідувачі гаражного розпродажу кільканадцять разів переглядали книжкові шафи, полички, валізи з книжками, пили каву, спілкувались, приміряли одяг, розглядали чудернацькі штуки та дивні предмети побуту, і кожен знаходив щось унікальне та неповторне саме для себе.

13harazh

14harazh

15harazh

16harazh

Майстерня добрих справ планує проводити гаражні розпродажі і надалі, а також робити Інтернет-аукціони зіркових речей, тож стежте за оновленнями на сторінці Майстерні у Facebook. А в проміжках між акціями – просто заходьте на Угорську, 2, де є зручні дивани, є «крісло Джої» (майже таке саме круте, як у серіалі «Друзі»), кава, печиво, wi-fi, ціла купа різноманітних речей і книжки-книжки-книжки…

Ольга Ренн, фото автора

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 11.06.2013 в 9:57 am

    Друзья, выкладывайте фото чуть больше по размеру

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe