Читомо > Місця > Все по (про) 15 гривень, або Записки заощадливого бібліофіла

Місця

Все по (про) 15 гривень, або Записки заощадливого бібліофіла

15.10.2009 4 Автор:

Вид крамниця
Клас книжкова крамниця
Назва “Все по 15”

Місце популяції Маємо цілу сітку книжкових крамниць одного власника, яка поширилася Києвом від Петрівки до вокзалу, Нивок, Лук’янівки, Видубичів, Оболоні. Вони будуть усюди, якщо ціна оренди приміщення була пристойною. Немає їх тільки на Троєщині. Може, там читають менше?

Україною більше не поширені.

Період Працюють з 9.00 до 21.00, без вихідних.

Еволюція Ні, не буду я читати нотації про те, що можна купити на збережені в боротьбі з власними бажаннями лишні 15 гривень. Мова йде про таку собі грошову сталу, за яку можна придбати будь-яку дрібницю: від дзеркал і адаптерів розеток за одну гривню до різноманітних сувенірів за вісім. До цього звикли, і це стало вигідним маркетинговим ходом. У нас інша ситуація. Якщо в тих кіосках реалізуються товари широкого вжитку, то ми говоримо все ж про книги. Початок цьогорічного літа ознаменувався (скажемо так урочисто) появою магазинів «Книги по 15 гривень» або просто «п’ятнашок». Наскільки це потішило любителів видань нам і треба визначити, подивившись на такі «точки» з погляду затятих бібліофілів.

Пам’ятаю, якось на Петрівці заглянув до магазину, де книги продавали за сталою ціною – тих же 15 гривень. Проте мало що зацікавило, подумав, що це звичайний розпродаж. Як бачимо, все набагато складніше: усталена ціна на книги – це спеціальний хід збуту продукції.

Подібних аналогів закордоном не так багато. Трапляються магазини, які продають частину своїх книжок за зниженою ціною, наприклад за п’ять євро. Також видавництва установлюють одну ціну на свої книги, коли беруть участь у благочинних акціях, наприклад, розпродають книги за один фунт на День дітей.

Асортиментність Крім жартів, потрібен тверезий погляд. Та де його взяти, коли, заходячи в цю «п’ятнашку» так і хочеться купити книжок із десяток за ціну, що набагато менша від справжньої. Особливо так буває із покупцем, коли в крамницю завезуть новий товар. Одержати зібрання творів (кожен том у суперобкладинці) Ірвінга Стоуна, Гюго, Шолохова, Чехова, Джека Лондона, Дюма, Апдайка, Фолкнера за 150-200 гривень – таке не снилося навіть власнику книжкової передплати в радянський час. У конвертації на тогочасну валюту вартість однієї книжки – карбованець.

Щоправда, не кожна книга, що коштує 15 гривень, буде мати добротний вигляд (на це й розраховують продавці). Маленька книга за обсягом і форматом стільки не коштує, але продаватися може. Ось і спосіб одержати дохід.

Продавець книги не видає, а тому не може знати їхньої справжньої ціни. Він у цьому випадку лише дістає видання зі складу й пропонує бажаючим. Товар лежав би так довго і не знайшов би свого покупця, а так – всі задоволені.

Правда, не всі книги у «п’ятнашках» відповідають високій якості стосовно змісту, а потім уже й форми. Причини зниження ціни на книги непоганого оформлення й змісту можна сформулювати так: по-іншому продати її не можна за наявності новішого й кращого відповідника. Книги у «п’ятначках» не є досить новими. Рік видання більшості з них – не пізніше 2005 року.

Загалом вигідність такої сітки магазинів укладається в кілька аспектів: сталість ціни на будь-яку книгу, можливість продати залежалий товар зі складу, надати певній частині книг «останній шанс» і продати те, що, вибачте на слові, не продається. Треба визнати, що все ж у «п’ятнашках» є чудові, подекуди тонкі вкраплення для книжкових гурманів. На полицях у різних кутках такого магазину можна знайти повісті Маріо Варгаса Льосу, езотеричні твори Алехо Карпентьєра, романи Крістофа Рансмайра та Мілорада Павича, п’єси Вітольда Гомбровича літературознавчі есе В’ячеслава П’єцуха, армійські оповідання Олега Павлова, літературну біографію Мігеля Ерраеса про Хуліо Кортасара, а також відомі всім серії художньої літератури російського видавництва «Азбука-классика» – у твердій палітурці й покетбуки із зеленим корінцем.

Можна дістати й рідкісні книги. Наприклад, біографії Новаліса, К’єркегора, Гессе зі спеціальної серії російського видавництва «Урал-ЛТД». Вони дуже повні, наукові, з оригінальними додатками та фотоматеріалами, на білому папері. Знайшов також книгу, де великими літерами написано «Берджесс». Але це тільки прізвище. Ім’я ж – Денніс. Наступив такий собі облом. Проте твори Ентоні Берджесса там теж є, хоча все-таки не «Механічний апельсин» і навіть не «Залізо, іржаве залізо» видавництва «Иностранка». Є дитячі книжки, розмальовки, альбомчики.

Загалом же в магазині багато книжкової попси: видання з усілякими психологічними тестами, брошури про правильне харчування, дієти і самолікування. Підбір книг не такий, як на повноцінній “точці”, до якої звик бібліофіл або яка є його улюбленою. Це мінус. Хоча, зрештою, втішає той факт, що крамниця може стати хорошою альтернативою рядової книжкової розкладки, укладеної без ніякого смаку, де люди купують детективи “на дорогу”.

Треба уточнити, що не всі книги коштують 15 гривень. За більш добротні просять 20 – 25 гривень, за більш старенькі (90-і роки випуску), але добрі за станом – 10 гривень.

Пошук Також у «п’ятнашках» непогані продавці: в міру обізнані з літературою, не вередують і стараються за можливісті допомогти з пошуком книг.

В цілому крамниці «Книги по 15 гривень» – явище позитивне. У народу нашого живе любов купляти все по N копійок. На цьому тлі «п’ятнашки» цікаво виглядають, і дотепно розуміти, що в цьому випадку для любителя книг від заощадливості до запопадливості – один крок.

Додаткові ритуали Закупівля оптом не характерна в цих магазинах, оскільки на кожній точці всього лиш кілька примірників одного найменування книги, а то й один. Знижки для постійних покупців не вводяться, дисконтні картки – теж складна тема. Це пояснюється тим, що це магазин, а зі знижками в них – самі знаєте як: ціна – це священне. І якщо ви навіть запитаєте в «п’ятнашці» про знижку, то там вам дадуть відповідь типу «куди ж нижче?»

Типовий покупець Не надто вибагливий читач, який все ж любить почитати щось цікавеньке, хоч на класику не налягає, любить читати у транспорті, втомився купувати книги більше, ніж за 30 гривень, а тому шукає щось подешевше.

Олексій Гавриленко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. стронґовський
    15.10.2009 в 5:46 pm

    вичитати б не завадило. І стисліше можна було б.
    Але цікаво.
    Між тим у подібному матеріялі не вистачає згадки за те, що література іноземними мовами часом буває у секонд-гендах, де продається на кілограми за стандартною ціною на одяг. Таким чином можна брати західний томик за 3-5 гривень, чим я і користуюся. Хіба що асортимент там хаотичний, але вартісні книжки теж трапляються.

  2. Huha.mohovynka
    15.10.2009 в 8:12 pm

    За помилки нас потрібно найбільше гнобити (деякі вже знайшла). Стосовно стислості — теж погоджуюсь.

    Ось про сехонд-хенди буде окремий ексклюзивний матеріальчик. Це, на нашу думку, трохи різні, хоч подібні місця.

    Критикуй нас, будь ласочка. Ми прислухаємось.

  3. Женька
    25.10.2009 в 8:30 pm

    Ага, я таких секонд-хендівських книжок також останнім часом знаходжу купу. Саме іноземними мовами: вже є італійською, англійською і французькою на поличці.

  4. Машуня :)
    06.11.2009 в 11:25 pm

    Ідею п”ятнашок підтримую! хоча там і не завше можна знайти щось путнє… але от нещодавно придбала там ірвінга Стоуна. Роман про Дарвіна. і вельми рада 🙂

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe