Читомо > Новини > WikiLeaks виклали книжку про Трампа у вільний доступ

Новини

WikiLeaks виклали книжку про Трампа у вільний доступ

09.01.2018 0 Автор:

WikiLeaks можуть звинуватити у порушенні авторських прав. Організація на своїй сторінці у Twitter поширювала електоронне видання  американського журналіста Майкла Вулффа «Вогонь і лють: у Білому домі Трампа» (Fire and Fury: Inside the Trump White House). Про це повідомляє Сhicago Tribune.

Організацію можуть притягнути до відповідальності за порушення авторських прав. У Google заявили, що компанія видала файл, який був розміщений на Google Диску, як тільки це стало відомо про це. «Наша політика забороняє використання наших продуктів для розповсюдження вмісту, що порушує авторські права», — йдеться у повідомленні.

На цей момент невідомо кількість завантажень та час, який файл був у вільному доступі. На сторінці WikiLeaks у Twitter зараз близько 5,5 мільйонів користувачів.

«Якщо я завантажую неавторизовану копію книги на веб-сайті, і я поширюю це посилання, то це є прямим порушенням авторських прав», — сказав професор юридичного університету штату Пенсильванія Шиам Балганеш, який спеціалізується на законах про авторське право та інтелектуальну власність у коментарі Сhicago Tribune.  «З іншого боку, якщо хтось інший завантажує який-небудь файл, що має порушення авторських прав, і я просто ділюсь твітом, то навряд чи це буде прямим порушенням», — пояснює юрист. В останньому випадку, за його словами, відповідальність потрапляє на того, хто опублікував файл і хто завантажив його. «Якщо ви завантажили його, ви зробили неавторизовану копію, а якщо ви зробили неавторизовану копію, то порушили право на відтворення власника авторських прав», — наголошує він.

Юрист припускає, що книжку могла завантажити третя сторона, а WikiLeaks — поділитися посиланням. За його словами, консенсус полягає в тому, що лише посилання на несанкціонований вміст не є прямим порушенням авторських прав. Але це не означає, що така організація, як WikiLeaks не може бути притягнута до відповідальності, переконані експерти. Збитки від публікації вони оцінюють у понад 150 тисяч доларів.

Трамп

Фото thestudioexec.com

Книжка про американського президента Дональда Трампа викликала негативну реакцію Білого дому ще до її продажу. Адвокат Дональда Трампа Чарльз Гардер хотів заборонити публікувати скандальну книжку про секрети президентської родини. Юрист надсилав листа видавцю Голту, у якому вимагав відмовитися від публікації або розповсюдження книжки у будь-якому вигляді. У листі, зокрема, йдеться про вимогу «негайно припинити і відмовляти у будь-якій подальшій публікації, випуску чи поширенні книжки». 

Після публікації уривків з книжки британською газетою The Guardian та поширення їх у міжнародній пресі видавці прийняли рішення запустити продаж книжки на чотири дні раніше, ніж планували. «Через безпрецедентний попит ми переміщаємо дату продажу на всіх форматах «Вогню та люті» Майкла Вулффа на п’ятницю, 5 січня, на 9 ранку в ефірі з поточної дати продажу, призначеної на вівторок, 9 січня», — заявив видавець Генрі Голт.

У виданні йдеться зокрема про найскандальніші факти про президента Дональда Трампа, його сім’ю, політичне оточення та повсякденне життя. Також про його звички, страхи і дивні якості, які, за словами автора, отримані від надійних джерел або ж самих очевидців.

Трамп написав у Twitter, що ніколи не давав інтерв’ю автору для книжки, яку президент назвав «фальшивою» і «повною брехні». Однією з найболісніших для президента частин називають цитування його колишнього найближчого помічника Стіва Беннона, який, згідно з книжкою, назвав «зрадою» та «непатріотичністю» переговори сина Трампа з російськими представниками під час виборчої кампанії. У відповідь на оприлюднені слова Беннона, Дональд Трамп заявив, що його колишній помічник «збожеволів», коли втратив посаду у Білому домі.

Аналіз, опублікований на сайті американської новинної телемережі CNN, стверджує, що книжка руйнує найцінніше, що має президент — його репутацію.

Раніше в інтерв’ю Читомо американський письменник Пол Остер пояснив, чому Трамп небезпечний для США та світу.

Нагадаємо також, що за версією Dictionary.com словом року визнали лексему «співучасниця», до чого авторів словника підштовхнула своєю поведінкою донька Трампа Іванка Трамп, чиї дії викликають обурення громадянського суспільства Америки.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe