Читомо > Фетиш > Як у світі популяризують читання за допомогою інновацій та ІТ-технологій

Фетиш

Як у світі популяризують читання за допомогою інновацій та ІТ-технологій

04.07.2016 0 Автор:

Читання уже давно не асоціюється лише з паперовою книжкою, а популяризація й заохочення не обходиться без інноваційних технологій. Читомо вирішило познайомити з цікавими розробками, що роблять книжку ще більш доступною. Про автомати в Сингапурі, мобільний додаток, «кругову бібліотеку» та інші способи популяризації читання – у матеріалі. 

Миттєві книжки місцевих авторів з автоматів у Сингапурі

У Сингапурі власник книгарні BooksActually Кенні Лек (Leck), запустив торгові автомати, які продають книги, переважно місцевих видавництв та авторів. В апараті поміщається 150 книг, працює пристрій як і будь-який автомат з продажу кави чи солодкого: вносиш вартість, обираєш товар і отримуєш бажану книгу.

books-vending-machines-data

Лек розповідає, що вперше побачив такі автомати в Японії, і дуже пишається, що втілив в життя цей проект. «Уся ідея з автоматами – доступність для щоденного споглядання та зорового контакту», говорить він. Також Лек зазначає, що автомати з продажу книжок – своєрідний вклад в розвиток літератури, а не бізнес.

«Ці торгові автомати інтуїтивно зрозумілі. Вам не обов’язково потрібно купляти книгу, але ми постійно даємо вам знати, що ці книги є. Ми починаємо з візуальної свідомості. Саме тому ставимо їх в публічних місцях», – ділиться власник книгарні.

13346597_1115723291833006_14511319572514436_n

Повноцінно працюють вже два автомати: в Національному музеї Сингапуру та на торговій вулиці Орчард-роуд. Третя машина почне працювати з кінця червня в Центрі мистецтв Гудман, який також є штаб-квартирою Національної ради мистецтв.

books-vending-machine-data

Читайте також: Видавничий хакатон у Сан-Франциско

У майбутньому планується запуск безготівкових розрахунків, і збільшення кількості автоматів із продажу книжок.

Переглянути відео, як працює автомат можна тут.

Прочитати бестселер чи книгу будь-якого розміру можна за 15 хвилин! Як?

У Берліні, ще у 2012 році, був заснований стартап Blinkist , що показує в стислій формі сюжет та зміст популярного нон-фікшну. Для того, щоб європейці могли читати швидше, проект отримав інвестицію у розмірі 4 мільйонів євро. Ці кошти будуть витрачені на масштабування, доопрацювання продукту та поширення його в світі.

Без-назви-1

Фахівці із представленої теми читають повний варіант книги, конспектують їх у жанрі ділової, науково-популярної та суспільно-популярної літератури. А вже потім конспект після погодження власників авторських прав отримує доступ до онлайн-бібліотеки. Щодня один користувач може прочитати лише 1 безкоштовний конспект, більше – за гроші. Річна передплата на необмежений доступ до усіх книг складає $50 або ж $80 — якщо ще хочете мати аудіоверсії.

blinkist_discover

Читайте також: Майбутнє видавничої справи: традиції чи інновації?

Щоб спробувати можливості такого експрес-читання, можна скористатися веб-версією (доступна авторизація через Facebook) та мобільні додатки для Android і iOS.

У 2015 року Blinkist охопив понад 30 тисяч читачів у 130 країнах світу. На 2016 рік організатори очікують ще більшого охоплення читачів, оскільки вважають, що передові інтернет-технології цікавлять людей більше, ніж примусове читання.

Читати на ходу і постійно носити частину домашньої бібліотеки з собою – можливо!

Тепер це можна робити разом зі студією архітектури і екстремального довкілля під назвою «DavidGarciaStudio», яка створила і показала приклад «кругової бібліотеки». Тепер у любителів читати на ходу є можливість носити всі улюблені книги, і читати їх де завгодно.

«DavidGarciaStudio» впевнені, що жити без книг – неможливо, як і замінити всі паперові книги на електронні, тому і запропонували інноваційне рішення кругової книжкової полиці під назвою «Архів II».

920x920

Читайте також: Відкритість Бібліотеки в Амстердамі

Кругова книжкова полиця не для довготривалих поїздок, але ідеально пасує для руху в умовах міста, чи руху з гори. За словами розробників із «DavidGarciaStudio»: «У середньому, доросла людина може прочитати близько 240 слів за хвилину. Аби насоложитися книгою розміром десь в 300 сторінок, потрібно 9 годин, звичайно якщо читати нон-стоп. Якщо ви читаєте в той час як йдете, ви зможете прочитати книгу приблизно за 43 кілометри».

Стіни музею із книжок

Дитячий музей в Гаазі поєднує в собі прагнення вчити грамотності та любові до читання з утилізацією відходів.Тут презентували виставку «Papiri», що показує від підлоги до стелі книги, і середовище для відочинку. Розроблений Platvorm агентством Grob Enzo, виставка в приміщенні  Upcycled стін з книг, яка також має інтерактивні засоби масової інформації та ігри, які заохочують дітей розвивати любов до читання та письма.

Platvorm-Papiria-Childrens-Book-Museum1

Читайте також: Бібліотека як бренд – досвід Мюнхена

Концепція інтер’єру виставки, представленої в музеї, поєднує в собі почуття пишних крижаних печер і контрастні темно-червоні ущелини у формі дерева, інтерактивні екрани, багаторівневі ніші, в яких можна сидіти і читати. Впродовж всієї виставки слова з різних книг пишуть і друкують на стінах. Діти можуть наслідувати пустощам якогось лиходія, допомогти перемогти його словом, написавши власні історії на сенсорних екранах чи інтерактивних комп’ютерах.

На виставці також вчать поважати книги. Platvorm створили викривлення стін, затишні куточки, які повністю складаються з Upcycled книг в твердій палітурці.

«Діти та дорослі у захваті, готові тестувати наш проект негайно. І це власне все, що ми хотіли почути, коли створювали цю виставку», розказують організатори.

Купи книгу – і їздь в бразильському метро безкоштовно

Бразильські видавці запустили інноваційну компанію з просування книжок: у видання вбудовують RFID-чіпи з десятьма безкоштовними поїздками у метро.

Згідно з дослідженням бразильського Інституту книги, бразилець читає лише близько двох книжок на рік. Аби поліпшити ситуацію, видавництво L&PM Editores разом з рекламним агентством Africa створили так звані «книжки-квитки» – видання, у які вбудовано проїзний на метро. Акцію з популяризації читання приурочили до Всесвітнього дня книги.

Кожна обкладинка має вбудований чіп з десятьма поїздками. Проходячи через турнікет, читач просто сканує книгу, наче звичайний проїзний. Аби зробити сервіс ще доступнішим для типового пасажира метро, рекламне агентство Africa разом із Via Quatro, компанією, що управляє однією з гілок метро у Сан-Паулу, організували на деяких станціях точки продажу, що дозволяє людям придбати книгу безпосередньо біля турнікетів.

books

Читайте також: Нетипові способи промоції книги: іноземний досвід

Коли десять безкоштовних поїздок закінчуються, читач може поповнити проїзний через інтернет. А коли книжку прочитано, її варто передати другові.

Наразі можна обрати одну з десяти книжок: «Арахіс: Дружба. Ось для чого потрібні друзі» Чарльза М. Шульца, «Гарфілд: Вибач» Джима Девіса, «Сто сонетів кохання» Пабла Неруди, «Великого Гетсбі» Френсіса Скотта Фіцджеральда, «Мистецтво війни» Сунь Цзи, «Шерлок Холмс: Собака Баскервілів»  Артура Конан Дойла, «Гамлет» Вільяма Шекспіра, «Алея вбивств» Агати Крісті, «Зелена цибуля у біді!» Маурісіо де Соуза і «Кишеня Кінтана» Маріо Кінтана.

Організатори вже продали 10 000 книг. Ідея виявилася такою популярною, що LP&M Editores зараз працює над запуском аналогічної акції в інших містах Бразилії.

 

Чільна світлина bestanimations.com
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe