Читомо > Новини > Художниця Валерія Соколова перемогла на Міжнародному бієнале ілюстрації

Новини

Художниця Валерія Соколова перемогла на Міжнародному бієнале ілюстрації

04.11.2017 0 Автор:

У Сербії під час відкриття виставки «Золоте перо Белграда» оголосили переможців Міжнародної бієнале ілюстрації «Золоте перо». Однією з переможців стала українська художниця Валерія Соколова.  Нагороду вручають митцям з усього світу за визначний внесок у мистецтво ілюстрації. 

Ілюстраторка Валерія Соколова потрапила також у топ найкращих ілюстраторів за версією журналу «3х3» у номінації «Дитячі книги». Щороку журнал, присвячений сучасному мистецтву ілюстрації, що виходить друком у США та поширюється по всьому світу, обирає найкращих художників. 

Соколова народилася у Львові. Закінчила Львівську художню школу, навчалась у Львівському поліграфічному інституті ім. Івана Федорова, згодом – у Державному білоруському театрально-художньому інституті. Перші друковані ілюстрації з’явилися в журналі «Жовтень» (1978). Закінчила Львівську Художню школу (1979). Навчалася на кафедрі «Мистецтво книги» Львівського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова (1981—1982), приватно навчалася мистецтва живопису у Володимира Черкесова.

Художниця проілюструвала книжки Грицька Григоренка (Олександри Судовщикової-Косач) «Королівна-крихітка та Киць-киць» (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»), «Коли ще звірі говорили» Івана Франка, «Белла-балерина» Лаури Еймі Ґарн («Видавництво Старого Лева»), а також написала та проілюструвала книжку «Лісові музиканти» («Видавництво Старого Лева»).

Валерія Соколова

«Королівна-крихітка та Киць-киць» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»)

Валерія Соколова

Роботи Валерії Соколової для «Видавництва Старого Лева»

У 1992 році переїхала у США, де живе і працює дотепер. З 2005 року ілюстраторка постійно викладає ілюстрацію, дизайн, типографіку, іконопис та інші предмети в Університетах Нью-Йорка, продовжуючи успішну кар’єру ілюстратора дитячої книги. Художниця здобула найвищі американські нагороди — дві золоті медалі за найкращу дитячу ілюстрацію.  Дитячі книжки Соколової стали бестселерами видавництва «Standard Publishing» та перевидавалися у багатьох країнах.  Її книжку «Treasury of Christmas Joy» (Golden Books Publishing Company) було видано у 15-ти країнах світу.

Вона також є арт-директоркою «Аntheon Magazine», журналу найкращих студентських робіт Kingsborough Community College of City University of New York, який у 2010 році здобув золоту нагороду Колумбійського університету за художнє оформлення (найкраща публікація серед усіх cтудентських часописів американських коледжів).

Нещодавно дві роботи української ілюстраторки Євгенії Гайдамаки були відзначені престижною премією Red Dot Communication Design Award.

Читайте також про те, як українська ілюстраторка Євгенія Гайдамака порівнює український та американський ринок дитячої книжки й розмірковує, чого саме бракує українській книжковій ілюстрації на тлі світових трендів.

Чільне зображення — ілюстрація Валерії Соколової із книжки «Белла-балерина»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe