Читомо > Новини > Забужко отримала відзнаку імені блаженного Омеляна Ковча

Новини

Забужко отримала відзнаку імені блаженного Омеляна Ковча

29.01.2018 0 Автор:

27 січня Оксану Забужко у Римі нагородили відзнакою Блаженного священномученика Омеляна Ковча. Про це письменниця розповіла на своїй сторінці у Facebook.

Як вказано на сайті, присвяченому пам’яті Омеляна Ковча, комітет відзначив видатну літературну працю та громадянську позицію, чесну і правдиву розповідь Забужко про український народ, «яка стала його голосом у світі та виразним словом на захист національної гідності й універсальних людських прав».

Окрім Оксани Забужко, відзнаку отримали: доброволець-медик Яна Зінкевич, американський історик Тімоті Девід Снайдер, польський та європейський дипломат Ян Томбінський і німецька добродійниця Бриґітта Вебер.

Омелян (Еміліан) Ковч — греко-католицький священик, священномученик УГКЦ. Будучи капеланом в Українській галицькій армії перебував із вояками на передовій. На парафіях організовував громадське та культурне життя прихожан. Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час одного з ув’язнень написав книгу «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб. За свої дії був ув’язнений і відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Комітет із вшанування пам’яті Ковча створений 2010 року. Тоді ж комітет заснував відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і гуманізму. Серед лауреатів відзнаки є: Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, Марко та Уляна Супруни та інші.

Нагадаємо, що минулого року Оксана Забужко отримала премію «ЛітАкценту» за книжку «І знов я влізаю в танк…».

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe