Читомо > Новини > Занюхуй книжкою!

Новини

Занюхуй книжкою!

04.02.2011 4 Автор:

Те, що пам’ять на запахи – найсильніша, відомо й доведено. Для книголюбів приємними є і запах тепленької книжки, щойно з друкарні, з свіжими фарбами, і запах старого томика віршів, купленого у букіністів. Та для когось нюхати книжки і описувати свої враження – наукове покликання. Наприклад, художниця Рейчел Моррісон вважає, що книга здатна передавати свій дух, настрій через запах.

Своє дослідження Рейчел розпочала з першої книги в Бібліотеці Конгресу США, номер якої в системі класифікації – AC5.S4 і яка має назву «Проповіді художників», а завершить книгою під тавруванням ZN3.R45 «Бібліографія історії мистецтва». Записи вражень Рейчел лишає у щоденнику.

Сторінка щоденника Моррісон

Наразі Моррісон вже дослідила 150 видань. Лишилось – 299 850!

Підсумовуючи нещодавно отриманий досвід, у багатьох книгах вона надалі зіткнеться з «поєднанням трав’янистих відтінків із присмаком кислоти і ванілі на основі затхлості». Рейчел пронюхує також численну кількість книжок, що змусять її чхати й відчувати нудоту. Саме так пахнуть книжки.

До речі, до Рейчел робили вже подібні дослідження. Проте вони, мабуть, з розвитком рідерів і гаджетів для читання втратять свою актуальність, позаяк електронні книжки книжками не пахнуть. Вберегти неповторний запах взялись розробники електронної видавничої індустрії «Stanza» і винайшли аерозоль «Enhancer».

Тепер під час читання Kindle або iPhone ви відчуватимете запах паперового видання. Чого тільки не придумують, є різновиди аерозолю: Classic Musty Smell (справжня тобі класика, так пахне повне зібрання Шекспіра), Crunchy Bacon Scent (це для книжкових гурманів – дивіться, не з’їжте книги), Eau You Have Cats (аромат секонд-хенд книжок), New Book Smell (свіжі видання) and Scent of Sensibility (запах для любительок романів про кохання, де почуття беруть верх).

А щоб читання було ще романтичнішим можна запалювати ароматичні книжкові свічки від компанії Paddywax. Кожна свічка має свою ароматичну композицію і  присвячена творчості Едґара По, Джейн Остін, Генрі Торо, Волта Вітмена та Чарльза Діккенса.

Є ще палички.

І дорожній варіант свічок.

Ще раніше запахом книжок промишляла компанія D.L. & Co’s, запустивши на ринок парфумовані свічки «Ex Libris», які горять і пахнуть 40 годин.

Джерела натхнення: «Трансліт», «Bookpatrol»



Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. janer
    04.02.2011 в 9:31 pm

    здуріти можна))

  2. Anna
    04.02.2011 в 10:34 pm

    тре починати досліджувати, які книги на смак.. ))

  3. Jivga
    06.02.2011 в 12:54 am

    Книга, що пахне собачатиною із присмаком собаки Баскервілей 🙂

  4. 06.02.2011 в 8:29 am

    То ти шариш! Хочеш замовити?

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe