Читомо > Новини > Запорізька книжкова толока: події, продажі, тенденції

Новини

Запорізька книжкова толока: події, продажі, тенденції

01.11.2017 0 Автор:

27-29 жовтня 2017 року у Запоріжжі відбувся третій Міжнародний літературний фестиваль «Запорізька книжкова толока». Серед учасників були представники 61 видавництва та 9 книжкових магазинів. До організації долучилося 16 іноземних, всеукраїнських та місцевих організацій. У різноманітних заходах фестивалю взяли участь понад 200 митців.

Як зазначила програмна директорка толоки Олена Заставна, проведення фестивалю відбувається винятково коштом меценатів та спонсорів. Уже традиційно, Толоку підтримує Проект «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Офіційним партнером також став АКБ «Індустріалбанк». Дитячий простір «Книголісся» отримав фінансування у рамках конкурсу соціальних ініціатив «Ми – це місто» ВАТ «Запоріжсталь». Міська влада підтримала толоку під час проведення PR-кампанії.

Читайте також: Книжковий Арсенал-2017: дискусії й виставки у фокусі, переговори у розфокусі

Олена Заставна (програмна директорка Запорізької книжкової толоки): «На жаль, цьогоріч у фестивалю було дуже обмежене фінансування, тому безпосередньо толока привезла лише півтори десятки авторів. Більшість письменників приїхала коштом видавництв. Але толока забезпечила всіх безкоштовними обідами та кавою. Порівнюючи зі Львовом: Запоріжжя має великий бізнес, а Львів – малий і середній, але у Львові середній бізнес значно активніше фінансує культуру, ніж у Запоріжжі великий. Ми намагаємося подолати ці реалії і переконати, що культурне життя варте уваги».

 .22730206_1376008642526721_5515296378268289123_n.

Віра Савойська (Менеджер запорізького видавництва «Дике поле»): «Запорізька книжкова толока – це наша можливість розповісти про себе, показати ті видання, які ми робимо, зустрітися з читачами, для яких ми працюємо, і розповсюджувати ці книжки. Також відзначу, що толока підвищує престиж Запоріжжя як культурного центру».

Олена Заставна: «Вплив толоки на місто ми помітили ще у 2015. Тоді це був експеримент. Взагалі ніхто не знав, якими будуть його наслідки. Перша толока нам показала, що запорізький регіон читає україномовну літературу. Тоді наші книжкові крамниці почали поступово змінювати асортимент, тому що у запорізьких магазинах українські видавництва майже не були представлені. Толока також стала поштовхом для запорізького книговидання. Почали з’являтися нові проекти і пожвавився книговидавничий простір у Запоріжжі. І через два роки існування толоки так сильно зріс попит на українську книжку, що у нас нарешті відкрилася «Книгарня «Є», на яку так довго всі чекали».

Читайте також: Книжковий Арсенал 2017: бестселери, ціни, тенденції

Валентин Терлецький (запорізький автор): «Толока – це свіже повітря для запорізького культурного простору. Вона проходить уже втретє. Я думаю, що з часом толока буде формувати смаки не лише в Запоріжжі, і має шанси через кілька років стати на один рівень із київським «Книжковим Арсеналом» і львівським «Форумом видавців».
.

22853416_1377220139072238_506978605837019619_n

.
Ростислав Семків
(директор видавництва «Смолоскип»): «Як на мене, порівняння толоки з Форумом видавців у Львові чи Книжковим Арсеналом у Києві ще поки не релевантні. Втім, коли починався Книжковий Арсенал він також був не таким масштабним як Львівський форум, але досить швидко його наздогнав. І тепер це – не менш потужний захід. З іншого боку, були в деяких містах локальні виставки починали проводити, а потім вони занепали чи досі функціонують у зародковому стані. Здається, що цей бар’єр Запорізька книжкова толока вже подолала і надалі вона буде лише розростатися».

Василь Карп’юк (український письменник, директор видавництва «Discursus»): «Можна було би привабити аудиторію з інших міст якимись цікавими заходами. Можливо, запрошувати більше закордонних письменників, щоб люди з інших міст захотіли приїхати у Запоріжжя на толоку. Бо, як знаємо, і «Книжковий арсенал» у Києві, і Форум видавців у Львові відвідують не лише місцеві, але й гості з інших міст».

Цьогоріч Запорізьку книжкову толоку відвідало понад 12 000 людей, що на 24% більше, ніж минулого року і на 72% більше, ніж у перший рік.
.


.

22901451_1915720161801416_1870570026_n
.

Олег Шинкаренко (автор із Запоріжжя, його роман «Череп» цьогоріч отримав нагороду «Найкраща книга Запорізької книжкової толоки»): За офіційними даними, у Запоріжжі мешкає понад 750 тисяч людей. Це означає, що з року в рік Запорізьку книжкову толоку відвідує близько 1% мешканців міста, тобто один із сотні.

Як людина, що прожила тут понад 30 років, я можу це зрозуміти. Запоріжжя – бідне і депресивне місто. Коли їдеш проспектом Соборності, то бачиш потворну рекламу ломбардів, салонів, де продають предмети розкошів та дешевих супермаркетів для людей, які економлять на їжі. Хоча, звісно, існують літературні зірки, які здатні зібрати повний зал (я бачив натовпи на презентації Любка Дереша та Василя Шкляра). Загалом варто пам’ятати, що, наприклад, Львівський Форум видавців досяг свого нинішнього становища через 23 роки після початку. Я дуже хочу вірити, що у Запоріжжі це станеться значно раніше. Читання – це не природна потреба людини, його треба довго прищеплювати.

Загалом, учасники толоки відзначають високий рівень організації заходів у рамках книжкого ярмарку та фестивалю в цілому.
.

22853132_1380296018764650_1454307290711016675_n

.
Ростислав Семків
: «Запорізька книжкова толока – це добре організований і динамічний фестиваль. Що дуже імпонує: є достатньо місця. Хоча більшість книжкових виставок саме цим хибують. Навіть в Арсеналі, не кажучи вже про львівський Палац мистецтв, коли сходиться багато людей, стає дуже відчутним брак місця. Тут, у «Козак-Палаці», місця достатньо, хоча і людей багато. Дуже раціонально розташовані стенди. Вдосталь місця, щоб відвідувач міг спокійно роздивитися книжки. Так само добре, що для заходів є окремі локації на території книжкової виставки. Ці локації не розкидані містом, а сконцентровані всі тут. Локації добре оснащені: є плазми, мікрофони, колонки, добре освітлення. Це дає можливість добре працювати. Майданчики для презентацій якісні».

Сергій Прилуцький (білоруський письменник): «Великий плюс фестивалю – те, що події не розпорошені по різних локаціях. Це – класична книжкова виставка, на яку людей приваблюють лише читанням».
.

22789037_1377647552362830_7506985490024998424_n

.
Марія Курочкіна
(головний редактор видавництва «ArtBooks»): «Організатори дуже допомагають усім, хто привозить книжки на ярмарку. Наприклад, видавництво ArtBooks надіслало у Запоріжжя книжки поштою, а організатори їх отримали і привезли. Нам не треба було шукати відділення, тягати їх, везти… Ми приїхали на толоку, а в «Козак-Палаці» на нас уже чекали наші книжки. Це дуже зручно і дуже приємно!»

Окрім літературного фестивалю та книжкової виставки, у рамках Толоки на території «Козак-Палацу» відбулися: українсько-канадський проект «Емігрантки», демонстрація колекції дизайнерського одягу Олесі Вакуленко «Дерево життя», виставка ілюстрацій Ольги Верменич, «Запоріжжя історичне» арт-галереї Юрія Баранніка, фотовиставка Олексія Толмачова та Сергія Лаврова, експонувалася ЛомоСтіна Дениса Мамонтова.
.

22730177_1375974319196820_3286775931772240433_n

Читайте також: Форум видавців–2017: ставка на переклади, «радикальний чорний піар»
.

Найпопулярніші книжки Запорізької книжкової толоки

Серед покупців найбільший попит мали книжки для дітей, історична та бізнес-література. Ось короткий перелік книг-бестселерів популярних українських видавництв на цьогорічній толоці:

Видавництво «Клуб сімейного дозвілля»

  • Мік Вікінг «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»

Видавництво Старого Лева

  • Вікторія Амеліна «Дім для дома»
  • Террі Пратчет «Правда» і «Колір магії»
  • Галини Вдовиченко серія «36 і 6 котів»

Видавництво «Смолоскип»

  • Василь Стус «Вибрані твори»
  • Марія Савчин «Тисяча доріг»
  • Володимир Тиліщак «1930. У.С.Р.Р. Повстання»

Видавництво «ArtBooks»

  • Яна Подосєльнік «Глосарій моди»
  • Аґат Демуа, Вінсент Ґодо «Великий переліт»
  • Маайкен Коолен, Нікі Тойніссен «Викрадення Мони Лізи»

Видавництво «Зелений пес»

  • Брати Капранови «Мальована історія незалежності України» (вже 2 роки поспіль)
  • Брати Капранови «Майдан. Таємні файли»
  • Брати Капранови «Забудь-річка»

Видавництво «Люта справа»

  • Олег Шинкаренко «Череп»
  • Сергій Прилуцький, Олена Степаненко «Геть дорослих»
  • Ірена Карпа «Луї та його монстри»

Видавництво «Фонтан казок»

  • Олег Чаклун «Мікробот»
  • Іван Андрусяк «28 днів із життя бурундука»
  • Діана Мельникова «Розбишацький детектив»

Видавництво «Кальварія»

  • Кендзі Міядзакі «Ресторан, де виконують побажання» (Лауреат «Книжкової толоки»)
  • Валентин Терлецький «В.І.Н.»
  • Грігол Робакідзе «Зміїна сорочка»

Видавництво «Vivat»

  • Дара Корній «Чарівні істоти українського міфу»
  • Р. Дж. Паласіо «Диво»
  • Лі Бардуґо «Шістка воронів»

Видавництво «Discursus»

  • Сергій Зінченко «Отаман Холодного Яру»
  • Андрей Шептицький «Послання любови»
  • Степан Бандера «…коли один скаже: Слава Україні!»

Видавництво «Ранок»

  • Штефані Далє серія «Ягідна фея Суничка»

Видавництво «Фабула»

  • Владимир Рафеенко «Долгота дней»
  • Олексій Нікітін «Маджонг»
  • Чарльз Белфор «Паризький архітектор»

Видавництво «Апріорі»

  • Тарас Береза, Ірина Зубрицька, Юрко Зелений, «Мова — не калька»
  • Василь Шкляр, «Помста Баби Яги»
  • Марія Чумарна, «Вишивання долі»
    .

Читайте також: Літературна децентралізація: нові фестивалі у Житомирі та Черкасах

Фото: Запорізька книжкова толока, Громадське телебачення

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe