Читомо > Місця > Заповідник «Нагуєвичі» – родинне село Івана Франка (екскурсія)

Місця

Заповідник «Нагуєвичі» – родинне село Івана Франка (екскурсія)

10.08.2012 0 Автор:

У світі нараховується 4 музеї Івана Франка – 3 в Україні і 1 в Канаді (м. Вінніпег). А ще згадайте про світлиці й куточки письменника, які є чи не в кожній школі. Але, щоб відчути й зрозуміти Каменяра (хоча літературознавця Т. Гундорова якраз писала, що Франко – не Каменяр), варто завітати до Нагуєвич, звідки він родом.

 Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» – це садиба батьків письменника, меморіальний музей Івана Франка, будинок літератора, скульптурна композиція «І. Франко і світова література», художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка».

Історія

Славетного земляка тут шанували, але музей відкрився тільки після війни – 1946 року – у найкращій і найбільшій хаті на селі, яка, щоправда, до письменника ніякого стосунку не мала. Лише 1981 року (на 125-річчя з дня народження) вирішили «пересунути»  Франковий музей поближче до батьківської садиби.Хату збудували за спогадами Івана Яковича:

«Моя батьківська хата була під солом’яним стріхом, пошита китицями з житньої соломи. Вона була збудована правдоподібно ще наприкінці XVIII ст. в часі першого оселення Нагуївської Слободи, а мати мого вітця десь у 20 рр. XIX ст. купила її з усім обійстям, з 12 прутами поля та усіма господарськими приладами. Звичаєм майже всіх підгірських хат вона була орієнтована вікнами на полудень, мала дві обори…»

У той же рік відкрився меморіально-художній комплекс «Стежка Івана Франка», а 1986 року звели меморіальний музей.Варто сказати, що до 2001 року музей був філіалом Львівського, та відтепер – цілком самостійний.

Що дивитись

Спершу хочеться попередити: якщо ви збираєтесь оглянути весь комплекс за годинку-дві, то у вас нічого не вийде. Дивитись тут є на що.

Це дійсно один із найкрасивіших пам’ятників Іванові Яковичу, який доводилось бачити. Справа, мабуть, у просторому рішенні і в майстерності народного художника Е. Миська, заслуженого діяча мистецтв України Й. Садовського і С. Мигаля.

 

Скульптурний ансамбль «І. Франко й світова література»

Скульптори зобразили не тільки бронзового Каменяра, а і його натхненників і однодумців –– Гомера, Шота Руставелі, Шекспіра, Гете, Міцкевича, Пушкіна, Льва Толстого, Петефі, Незвала, Ботєва, Данте. Саме їхні твори Франко вивчав і перекладав для українського читача.

Насамперед хочеться похвалити будівлю музею за планування – багато простору, лаконічність декорацій, що робить музей сучасним, мінімалістичним  і «не сільським».

 

Меморіальний музей Івана Франка

Експозицію про дитячі роки, навчання у Дрогобичі можна побачити на першому поверсі. «Це Золота книга пошани, – розповідає про найцінніший експонат Марія Борисенко, наглядачка музею. –  Франко вчився у Дрогобичі, а в цю книгу заносились прізвища найкращих учнів – не за алфавітом, а за рівнем знань. І в кожному класі Франко був першим». 

Також приваблюють картини місцевих художників, на яких зображений Іван Якович. Друга зала – присвячена вшануванню пам’яті письменника. Тут ви знайдете багато його книжок різних років і видавництв. На другому поверсі постійно діюча фотовиставки «Письменнику 150-155 років» (на святкуваннях був присутній Віктор Ющенко, бо його на світлинах найбільше), виставка дрогобицьких художників  «Краєвиди Нагуєвич». Часом виставляється кераміка, вишивка, одяг міщан тощо.

 

Хати, шопа, шпихлір (зерносховище), кузня, стодоли та стайні –– все можна побачити у садибі.

У хаті натрапляємо на давні речі побуту, посуд, одяг, зібрані з Нагуєвич і ближніх сіл. Найцінніші експонати – материне дзеркало, мисник і колиска, у якій колихались діти Якова Франка. Тут видно дзеркало:

 

Ковальське знаряддя з кузні колись належало старенькому ковалеві з Нагуєвич, наразі вже покійному, який подарував речі на експонування. Дещо –– і з кузні батька Франка.

«Минулого року поставили вулики  –  оригінальні, з  усіх районів Львівської області отримали як подарунки. Зразу планували й пасіку зробити, але потім подумали, що вона надто близько до відвідувачів», – розповідає наглядачка садиби.

Стежка Івана Франка

Найромантичніше місце у Нагуєвичах. Так, це дійсно стежка, на якій можна зустрітись із героями Івана Франка, а саме:  Захаром Беркутом, Прометеєм, Каменярем, Дзвоном, Мойсеєм, Ріпникамм, Піснею і працею, Коханою й багатьма іншими.

 

Окрім самої дерев’яної скульптури, можна почитати вірші, також вирізьблені. Є ще Поляна казок, теж за Франком.

І хоч намагалась зустрітись із кожним героєм, та усіх у лісі не знайшла. Але в музеї потім побачила мініпідказку. 

 

Зате зустріла різні дерева.

 

Будинок літератора

Він захований за музеєм. За словами завідувача музею Ірини Сопотницької, там проводяться святкування місцевого та обласного рівнів, конференції. На другому поверсі –– невеличкий готель.

Бонуси

У музеї проводяться читацькі конференції –– переважно 28 серпня, на день народження Івана Яковича, вчительські семінари, день молоді тощо. Цього року в Нагуєвичах вперше відбувся Франкофест, який зібрав 45 тисяч відвідувачів. Сам музей був відкритий на ніч, читалися лекції про Івана Яковича, дівчата грали на скрипках, а відвідувачам подавалось гаряче вино.

 Радимо зайти в  урочище  «Ярина», де є капличка, свята вода і навіть пам’ятник зрізаному дереву.

Цінова політика (станом на 2012 рік):

  • Школярі –– 2 гривні
  • Студенти –– 3 гривні
  • Дорослі – 5 гривень
  • Екскурсія музеєм –– 15 гривень, садибою – ще 10.

Фотографування – безкоштовне.

 .

Хто буває у Нагуєвичах

Найчастіше це школярі, який саме проходять творчість Івана Франка.

«Завжди з Трускавця щотижня нас відвідувала група туристів, –– пригадує завідувачка музею. Останні роки перестали, можливо, через кризу. Ми вже їздили з нашою директоркою Орестою Хміль у кожен санаторій, просили людей приїхати, але результату поки немає».

Тож, музейники дуже зраділи Франкофесту, адже на час фестивалю їх відвідало майже 40 тисяч людей. Це більше, ніж за цілий рік. Можна лише уявити, як розквітли б нагуєвичі, якби українські музейники мали право на комерційну діяльність.

Із родини Франка найчастіше бувають нащадки по синові Петру, правнуки Івана Яковича, які живуть у Львові.

Як дістатися до Нагуєвичів

Адреса: вул.  І. Франка, 15,  с. Нагуєвичі Дрогобицького району Львівської області. До села можна дістатись автобусами від автостанції №2, що у Дрогобичі. Телефон: +38 (03244) 7-86-26.  Час роботи: 10:00-18:00, крім понеділка.

ivan_franko

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe