Читомо > Новини > Жадану і Забужко – премію «ЛітАкценту», Малярчук – «Золоту бульку»

Новини

Жадану і Забужко – премію «ЛітАкценту», Малярчук – «Золоту бульку»

27.01.2017 0 Автор:

27 січня учасники журі рейтингу «ЛітАкцент року» назвали найкращі книжки 2016 року за версією порталу «ЛітАкцент» у чотирьох номінаціях: «Проза», «Поезія», «Проза й поезія для дітей», «Есеїстика». Традиційно вручили й антипремію «Золота булька». А номінація «Літературознавство» залишилась без переможця.

Поезія

Переможець: Сергій Жадан «Тамплієри» (Книги – ХХІ; Meridian Czernowitz)

Журі: Галина Крук, Остап Сливинський, Євгеній Стасіневич

zhadan

Абсолютно зоряне станом на зараз поєднання: 39 віршів Сергія Жадана з ілюстраціями Олександра Ройтбурда.

Як назва книжки продовжує міфологічно-містичну серію назв попередніх поетичних збірок, так і вміст «Тамплієрів» продовжує тенденції поетики Жадана останніх років. Виглядає, що тон у ній задають гострі й сентиментальні римовані майже-пісні, часто зав’язані на метафізичному осмисленні війни.

Читайте також: Кіт Інжир: Любов  – це коли всі вірші Жадана про тебе

 .

Проза

Переможець: Тарас Антипович «Помирана» (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)

Журі: Ростислав Семків, Ярослава Стріха, Тетяна Трофименко

antypovych

Роман-дистопія Тараса Антиповича засобами макабричної сатири розкриває драму зашореного розуму. Герої, чиє існування кероване міфами, ворожі до Іншого і безжальні одне до одного, але водночас не позбавлені надії.

У закіптюженій порожнечі їхніх днів раз по раз проблискує те, чого вони бояться найбільше: шанс на краще життя. Шанс позбутись ненависті до тих, хто «по інший бік». Шанс вирватися за «колючку» власноруч виплеканого пекла.

Читайте також: Топ-8 книжок сучасної прози від Тараса Антиповича

Поезія і проза для дітей

Переможець: Оксана Була «Зубр шукає гніздо» (Видавництво Старого Лева)

Журі: Валентина Вздульська, Олеся Мамчич, Володимир Чернишенко

bula

Оксана Була стала авторкою малюнків і тексту до книжки-картинки. Це відносно новий книжковий формат, у якому текст та ілюстрації вибудовують сюжет «працюють» в симбіозі. Довгий пошук дому, який був би саме для тебе у цьому світі, випробування різних життєвих шляхів, щоб знайти відповідний тобі – і в дитячу книжку вплітається мотив майже притчі.

Події розгортаються досить динамічно за рахунок того, що відбувається «в душі» зубра. Кожна його емоція, думка, крок  – це дія, сповнена ненав’язливого м’якого символу. Не обійшлося у книжці і без туконі – водночас авторський бренд  і слово, що коренями йде в австралійську міфологію.

Читайте також: «Зубр шукає гніздо»: книжка-картинка замість букваря

Есеїстика

Переможець: Оксана Забужко. І знов я влізаю в танк…: вибрані тексти 2012–2016. Статті, есе, інтерв’ю, спогади (Комора)

Журі: Андрій Дрозда, Анастасія Левкова, Ярина Цимбал

ozabuzhko

Збірка інтерв’ю, статей та есеїв Оксани Забужко з полум’яним і войовничим настроєм, з благородною метою розкласти по полицях явище інформаційної війни, з’ясувати її передумови. Авторка багато описує, що саме вона робить зі своїм вмінням впізнавати наближення небезпеки: від частих поїздок за кордон з метою розказати всю правду.

Боротьба з радянським минулим, констатація «обвального подурнішання» України під впливом інформаційного простору, біль від цілком реальної війни, симулякри та архетипи ? все це та ще багато іншого у кінці книжки переростає в одне велике прохання, молитву: «Не дай нам зрадити наших мертвих. І живих. І тих, що ще мають колись народитися. Тільки це, і більше нічого. Бо більше нам боятися нічого». 

Читайте також: Українська есеїстика: уроки критичного мислення

«Золота булька» 

Про роман Тані Малярчук «Забуття» йшлося ледь не в кожному огляді «до Форуму видавців», його називали найочікуванішим, додавали до списків бажань… Чи виправдав твір сподівання? Як виявилося, однозначну відповідь дати не так просто.

maliarchuk

Малярчук після чотирирічної мовчанки виводить із забуття достойного претендента на звання «нового старого героя нації» В’ячеслава Липинського, а також додає другу сюжетну лінію із сучасними подіями. Логіка оповіді викликатиме постійне очікування перетину цих ліній, який мав би бути емоційною кульмінацією твору.

У грудні роман отримав премію «Книга року ВВС-2016».

 Читайте також: «Забуття» чи знаходження себе через Липинського

.

line

 

У номінації «Літературознавство» переможця журі не обрало. Серед претендентів були Віра Агеєва «Дороги й середохрестя» (Видавництво Старого Лева), Марко Роберт Стех «Есеїстика у пошуках джерел» (Пенмен), Микола Ільницький «Українська літературознавча думка ХХ століття» (Західна Україна, еміграція) (Львівський національний університет), Віктор Неборак «Іван Франко: вершини і низини» (інтерпретації вибраних віршів, циклів і поем зі збірки «З вершин і низин») (Видавництво Львівської політехніки) і  Марія Габлевич «Світло Шекспірового храму» (Коло).

Чільне зображення shutterstock.com
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe