Читомо > Новини > Журі National Book Awards 2017 оголосило переможців

Новини

Журі National Book Awards 2017 оголосило переможців

16.11.2017 0 Автор:

Журі американської літературної премії National Book Awards оголосило переможців у 4-х номінаціях: художня проза, нон-фікшн, поезія та молода література. Про це повідомляє офіційний сайт Національної книжкової фундації США.
.

DOuP2SDUEAACCgr.jpg large

.

Номінація »Художня проза»

Джесмін Уорд «Співай, непохований, співай»
(Sing, Unburied, Sing, Scribner / Simon & Schuster)

12

Про авторку

В 2005 році Джесмін Уорд отримала ступінь магістра мистецтв у Мічиганському університеті. Зараз працює викладачкою творчого письма в Університеті Тулейна. Вона є авторкою романів «Там, де лінії кровоточать» (Where the Lines Bleeds) та «Врятувати кістки» (Salvage the Bones), останній вже був лауреатом  Національної книжкової премії США в 2011 році.

Джесмін Уорд також відома як упорядниця антології есеїв та поезії «Вогонь цього часу: Нове покоління говорить про расу» (The Fire This Time: A New Generation Speaks About Race) та авторка мемуарів «Пожаті чоловіки» (Men We Reaped), які стали фіналістами Національної премії книжкових критиків (National Book Critics Circle Award). У 2016 році Американська академія мистецтв та літератури обрала письменницю переможцем Strauss Living Award.

Про книжку

Джоджо та його маленька сестра Кайла живуть на фермі на узбережжі Міссісіпі зі своїми дідусем, бабусею та наркозалежою матір’ю Леоні, яка  з’являється час від часу. Під впливом наркотиків Леоні бачить видіння з її молодшим померлим братом, що приносять їй смуток і втіху водночас. Бабуся Джоджо та Кайли помирає від раку і дідусь намагається самотужки дати раду господарству і хоче навчити Джоджо бути чоловіком. Коли батька дітей випускають з в’язниці, Леоні забирає дітей і свого друга, й вони всі вирушають машиною в мандрівку, сповнену небезпек і обіцянок, через увесь штат, щоб дістатись ферми Парчмана, де знаходиться в’язниця.

Роман «Співай, непохований, співай» порушує питання неприємної правди в самому серці американської історії, а також тієї сили і тих обмежень, що їх дають сімейні зв’язки. Мова роману надзвичайно багата, самобутня, музична. Це величний роман і важливий внесок у американську літературу.

 

Номінація «Нон-фікшн»

Маша Гессен «Майбутнє – це історія: Як тоталітаризм знову запанував у Росії»
(The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia, (Riverhead Books / Penguin Random House)

122

 

Про авторку

Маша Гессен – російсько-американська журналістка а також авторка кількох книжок, серед яких «Людина без обличчя: Неймовірний злет Володимира Путіна» (The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin). Отримала низку нагород, включно з стипендією Гугенгайма та стипендією Карнегі, а її роботи публікувалися на сторінках таких видань як  The New York Times, The New York Review of Books, The New Yorker, Slate, Vanity Fair та багатьох інших. Колись жила в Москві, однак переїхала до Америки і вже тривалий час живе у Нью-Йорку.

Про книжку

Людина, що насмілилась «безстрашно звинуватити найбільш впливову людину в Росії» (The Wall Street Journal), лауреатка багатьох нагород, журналістка Маша Гессен не має рівних собі у розумінні тих подій та сил, які останнім часом руйнують її рідну країну.  У своїй книжці «Майбутнє це історія: Як тоталітаризм знову запанував у Росії»  авторка пропонує читачам простежити за долями чотирьох людей, народжених у час, що мав би стати світанком демократії. Вони досягали повноліття сповнені безпрецедентних сподівань, деякі з них були дітьми й внуками  архітекторів нової Росії, та кожен з них має власні прагнення – як підприємці, активісти, інтелектуали і письменники.

 

Номінація «Поезія»

Френк Бідарт «Напівтемрява: Вибрані поезії 1965-2016»
( Half-light: Collected Poems 1965-2016, Farrar, Straus and Giroux / Macmillan Publishers)

1222

 

Про автора

Френк Бідарт – автор збірок «Метафізичний собака», «Спостерігаючи за весняним фестивалем», «Зоряний пил», «Бажання» та «Західна ніч: Вибрані поезії 1965-90» (Metaphysical DogWatching the Spring FestivalStar DustDesireIn the Western Night: Collected Poems 1965-90). Переможець численних премій, серед яких премія Уоллеса Стівенса, премія Боллінгера та Національна премія книжкових критиків. Він викладає у Коледжі Веллслі та живе в Кембриджі, штат Массачусетс.

Про книжку

Зібрані разом поезії Френка Бідарта виконують одне з найбільш чудових перетворень тіла в мову у сучасній літературі. Сторінки книжки представляють людський голос у всій широті його регістрів, незалежно від того, чи це голос вбивці дітей Герберта Уайта, чи обсесивної анорексички Еллен Уест, чи змученого генія Вацлава Ніжинського, чи голос самого поета. І кожному з цих втілень притаманна емпатія, що апелює до наших диких апетитів, внутрішніх монстрів, проблем взаєморозуміння та саморозуміння. Зовсім небагато письменників наважились зазирнути до таких темних місць людської психіки і розкрити себе на сторінках з такою відвертістю та вразливістю. За останні півстоліття Бідарт винайшов поетику, співмірну хаосу та голоду нашого досвіду.
.

Номінація «Молодіжна література»

Робін Бенвей «Далеко від дерева»
(Far from the Tree, HarperTeen / HarperCollins Publishers)

12223

 

Про авторку

Робін Бенвей відома як авторка книжок «Еммі та Олівер» (Emmy & Oliver), «Надзвичайні таємниці квітня, травня й червня» (The Extraordinary Secrets of April, May, & June), «Одрі, зажди!» (Audrey, Wait! ), серії «Також відома як» (Also Known As). Твори письменниці перекладено на 16 мов, вони здобули низку престижних нагород та стали бестселерами в кількох країнах. Раніше працювала продавцем книжок та книжковим оглядачем. Сьогодні живе у Лос-Анджелесі.

Про книжку

Є свої плюси й мінуси в тому, щоб бути середньою дитиною. Однак для Ґрейс, яку вдочерили після народження і яка виросла єдиною дитиною в сім’ї, і яка дізналась про те, що насправді вона середня дитина – все набагато складніше.  Після того, як вона залишила свою власну дитину для всиновлення, Ґрейс вирішила знайти свою біологічну родину, в тому числі –

Майю, її гучну молодшу біологічну сестру, якій є що сказати про свої щойно виявлені сімейні зв’язки. Виростаючи брюнеткою у домі, повному рудоволосих, вона намагалася знайти якісь свої риси серед цих не-зовсім-незнайомців. І коли давно поховані проблеми її прийомної сім’ї починають вириватися на поверхню, Майя не може не замислитись на тим, до якої сім’ї вона все ж таки належить.

І Йоахима, їхнього стоїчного старшого брата, який не зацікавлений в пошуку їх спільної біологічної матері. Переходячи з однієї прийомної сім’ї в іншу протягом 17 років, він зрозумів, що героїв немає, а секрети і страхи краще тримати при собі, там, де вони нікому, крім нього самого, не зашкодять.

Одна з найпрестижніших літературних премій США National Book Awards заснована в 1936 році Американською книжною асоціацією. Під час Другої світової війни премія не вручалася, але відновила своє функціонування в 1950-му році.

Раніше повідомлялося, що Колумбійський університет у Нью-Йорку нагородив цьогорічних лауреатів Пулітцерівської премії в галузі літератури, журналістики й музики

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe