Читомо > Новини > Варті імена Олексія Чекаля та Андрія Шевченка

Новини

Варті імена Олексія Чекаля та Андрія Шевченка

13.07.2010 2 Автор:

12 липня у майстерні артклубного типу «Худграф» відбулися одразу дві зустрічі. Перша – з Олексієм Чакалем власною персоною, друга – із голосом Андрія Шевченка та його родиною Оксан. Просвітництво у масах проводило молодіжне об’єднання Київської організації Спілки дизайнерів України «Варто» у рамках проекту «Варті імена».

Наївність, свобода!

Про всіх по черзі. І спершу – про Олексія Чекаля, якого у «Худграфі» можна було не тільки почути, але й побачити. Олексій є арт-директором студії «Panic Design», каліграфом, викладачем Харківської академії дизайну і мистецтва та школи каліграфії, потенційним ентомологом, автором першої в Україні комп’ютерної реконструкції, дослідником та зрештою організатором відомого вам (хто б ви не були) фестивалю «Свято кирилиці».

IMG_0107_ist

IMG_0121_ist

Олексій Чекаль запропонував забути все і почати «з білого листа», вирішуючи кожне завдання заново. Це – щодо творчості, та відповідно і лекція відбулась, як здалось, без накатаності та штампування колишніх «удач». Але не без їхнього експонування. Ви, до речі, також можете глянути – http://panic.com.ua.

IMG_0115-ist
У лекції Олексій згадував дуже різні часи: давноминулі, які слід би вивчати; не надто давно, але все ж минулі часи, «коли дизайном займались ще небагато хто», і звісно, часи «сьогодні». Окрім часів, були міста – від Києва до Дамаська, від Гааги до Стамбула, iз їхніми текстурами та похідними, винаходами та знахідками.

Олексій Чекаль розказував про проникнення творчості у сакральний світ, що останнім часом навіть вдається, і у чому можна пересвідчитись на роботах автора:

pflcnu_450_960

про практичну відсутність шкіл каліграфії в Україні, затребуваність каліграфії не лише на загальнокультурному рівні, але й на рівні клієнта:

pflcnr_372_742
про відсутність письмової культури, яка чомусь у нас (як у «співочої» нації?) не склалася і яку нині доводиться складати:

pflcnu_425_891

pflcnu_437_917

про життя рукописних текстів як частини нацкультури:

pflcnu_407_838

Що планує Олексій Чекаль робити далі?

  • продовжувати вивчати походження християнського мистецтва;
  • допомагати із випуском журнала про каліграфію;
  • створити скрипторій;
  • вигадувати нові форми активності студентів;
  • організувати «Свято кирилиці» у вересні 2010;
  • рухатись далі – до наївності, непрофесіоналізму, живості і свободи.

IMG_0147_ist

Із Києва Олексій, за його ж словами, поїхав дуже давно і назавжди. Але його можна буде застати за тиждень на київському майстер-класі, місце і час якого наразі уточнюються. Слідкуйте.

Андрій Шевченко: – ЩО? Всі: – Ще!

Андрій Шевченко – покровитель Оксан, учасник і помічник «Свята кирилиці», букволюб та голос із ноутбука і просто один із кращих в Україні.

oksana_logo

Поява Андрія відбулася надприродними диджитальними силами і, на жаль, із незапланованими технічними негараздами. Але послухати хотілося дуже, тому кожен стримував власні зайві подихи і рухи, аби почути історію одної шрифтової родини, нехай із прикрим тріском колонок на додачу.

IMG_0141ist

Відповідно до того лекція пройшла коротко, зате наскільки це було можливо, інтерактивно. Андрій Шевченко розказав про свій шлях до Оксани – від Агари та Аґрусу до розроблення останньої «родинної» Оксани Compressed (чекайте незабаром), про те, які народжуються шрифти, коли хочеться поєднати різні накреслення і коли обмежувати себе не варто; ділився інтимними нотатками та першоескізами уже втілених задумів.

IMG_0142ist

IMG_ist

Ну, і наче бонусом Андрій Шевченко поділився задумом створення стриманішого за Оксану Sans шрифта-убивці Гельветики та Аріалу ))

Щоби не випробовувати пошукові здібності Ґуґлу і не натрапити на який-небудь спорт, осьо вам лінки – http://type.org.ua, http://andrij.org.ua, хоча, ви, певне, і так їх знаєте, якщо додивились аж до цього місця.

irkopupirko

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    14.07.2010 в 5:22 pm

    ого народу набилося о_О

  2. Artistigo
    20.07.2010 в 3:08 pm

    Оказывается, параллельным курсом происходят интереснейшие события.
    Постараюсь попасть на встречу 25-го

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe