Читомо > Новини > Виставка стародруків у Львові тривала лише 1 день

Новини

Виставка стародруків у Львові тривала лише 1 день

12.09.2012 0 Автор:

Всього один день, 11 вересня, у приміщенні Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка тривала унікальна виставка «Львівська латинська архідієцезія ХV-XVIII ст. у документах Наукової бібліотеки Львівського університету».

 

На виставці були представлені першодруки та рукописи ХV-XVIII століття, більшість із яких для загального огляду виставлялися вперше. «Ми намагалися виокремити ті речі, які безпосередньо торкаються історії львівської латинської архідієцезії, і показати її збірний образ протягом кількох століть, – розповідає Микола Мирославович Ільків-Свідницький, завідувач відділу стародруків, – в нас це вийшло досить концептуально, кафедральна бібліотека і архієпископи присутні, фактично, на всіх виставкових стендах».

Зокрема, на виставці представлені експонати бібліотеки Кафедрального собору, інкунабули, інвентарі монастирських бібліотек, оригінальні видання Івана Федоровича і Михайла Сльоски, а також рукописна мапа XIX ст.

Виставка діяла у рамках Міжнародного історичного конгресу, присвяченого 600-літтю перенесення столиці архадієцезії з Галича до Львова, що проходив 8-11 вересня у місті Лева.

 

«Ця експозиція дійсно дуже пізнавальна, вона доповнює наші знання, з її допомогою ми можемо побачити й відчути атмосферу, що зберігає історію цього міста»,  – ділиться враженнями учасниця Конгресу Людмила Поліщук з Острога. І хоча такого роду виставки експонують час до часу безпосередньо у відділі рукописної книги, вони, як правило, значно меншого формату.

 

Книги ж, представлені сьогодні – предмет вивчення багатьох українських і зарубіжних вчених, тому до них прикута особлива увага.

 

За словам Василя Кметя, директора Наукової бібліотеки ЛНУ і організатора виставки, її короткотривалість зумовлена давністю папірусних книг, що потребують спеціальних умов зберігання і не можуть довго перебувати поза межами сховища.

«На нашому сайті уже завтра будуть виставлені перефотографовані варіанти видань», – запевняє він і додає, що, все-таки ця виставка буде  виставлена іще раз, для архієпископа Мечислава Мокшицького, який, на жаль, не зміг бути присутнім на ній цього дня.

 

Катерина Танчак

Світлини Юрія Мацьківа

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe