Читомо > Новини > Саміт дитячої книги: чому соцмережі стимулюють читання

Новини

Саміт дитячої книги: чому соцмережі стимулюють читання

13.01.2015 0 Автор:

Довкола теми «сучасні діти vs читання» сформувалося чимало стереотипів – про те, що дітвора читає все менше та й то не з власної волі, куди ж охочіше вона грається в ігри та «висить» у соцмережах. Однак свіже дослідження від Nielsen, провідної світової компанії у сфері маркетингових досліджень, свідчить про те, що, хоч на ігри та соцмедіа діти справді витрачають купу часу, читають вони все одно багато.

Так 67 % підлітків читають для задоволення, причому 50 % з них віддають перевагу друкованим книгам. Ці та багато інших показників були оприлюднені під час Саміту дитячої книги, звіт з якого ми вирішили перекласти. 

12 грудня в Нью-Йорку пройшов перший щорічний Саміт дитячої книги, який очолили Крістен Маклін (Kristen McLean), редактор Nielsen’s Books & Consumers Children’s research і засновниця та генеральний директор в Bookigee (маркетингова компанія, що спеціалізується на дослідженнях у сфері книговидання – прим. перекл.), та Джонатан Столпер (Jonathan Stolper), старший віце-президент Nielsen Books America. Організатори конференції прагнули детальніше познайомити з результатами дослідження, що його провела компанія Nielsen у сфері книговидання, ігор та кіно, аби розвінчати популярні міфи про дітей і читання, повідомити видавцям свіжу інформацію про їхню аудиторію й запропонувати нові шляхи діяльності.

Скільки дітей читає на дозвіллі?

У 2014 році діти й підлітки читали рекордно багато й часто купували книжки під впливом своїх батьків і однолітків. За останнє десятиліття ринок дитячої книги зріс на 44 %, в той час як книговидання для дорослих сягнуло свого піку в 2008 році й відтоді знижує показники. Міжнародне дитяче книговидавництво продовжує бути найбільшим сектором творення контенту, який оцінюється у $ 151 млрд (ці показники перевищують ринок ігор, який сягає $ 131 млрд). Також серед дітей 2–10 років читання досі є основним способом проведення дозвілля. У віці 11–13 його поступово витісняють телебачення та ігри, а у 14–17 читання заради задоволення остаточно пасе задніх.

ЗМІ часто зображують підлітків як таких, що витрачають увесь свій час на ігри, соцмережі, перегляд відео, але точно не на читання. Однак, презентуючи обнадійливі факти, цей образ намагався розвінчати головний доповідач саміту Рей Джанко (Rey Junco), доцент і стипендіат Центру Беркмана з вивчення суспільства й інтернету при Гарвардському університетові (Harvard’s Berkman Center for Internet and Society). Джанко досліджує корстування соціальними медіа серед молоді. Згідно з  розвідкою, яку він презентував під час Саміту, 67 % підлітків читають для задоволення, при цьому 50 % з них віддають перевагу друкованим книгам, порівняно з електронними.

Ми часто думаємо, що діти без перестанку перевіряють свою сторінку у Facebook та твітять, бо не знають, як спілкуватися одне з одним на живо, або ухиляються від навчання чи просто граються в ігри. Дослідження Джанко доводить протилежне. Взаємодія у режимі онлайн вибудовує соціальний капітал, даючи дітям можливість більше дізнатися про їхніх ровесників, зміцнити взаємини та, з педагогічної точки зору, дозволяє бути більш залученим до різних навчальних дисциплін. Діти взаємодіють з технологіями зовсім не так, як дорослі, тому Джанко застеріг слухачів від віри в такі міфи.

Саміт дитячої книги

Селфі Рея Джанко під час Саміту дитячої книги

Чому підлітки прагнуть відпочити від читання?

Джуліанна Шиффер (Julianne Schiffer), старший віце-президент відділу досліджень та аналітики у Nielsen Entertainment та Ніколь Пайк (Nicole Pike), директор Nielsen Games пролили ще більше світла на читання серед підлітків, порівняно з іншими видами дозвілля. Їхнє дослідження підтвердило, що, так, тінейджери витрачають на читання всього 5 % свого дозвілля (порівняно з ТБ, якому присвячують найбільше вільного часу – 19 %). Однак ті підлітки, які купують книги, найчастіше також мають ігрові консолі та пристрої на кшталт планшета й електронної читалки. Той факт, що 44 % тінейджерам потрібно від’єднатися від інтернету, щоб відпочити, може пояснити те, чому вони віддають перевагу друкованій книжці. Отож, хоча ігри та соцмережі забирають у підлітків частину їхнього часу, це не означає, що вони не читають. Водночас вірогіднішим є те, що підлітки мають багато читати, готуючи уроки, тому вони й прагнуть відпочити від читання на дозвіллі.

На яких ресурсах діти дізнаються про книжки?

Під час саміту Стефані Ретблетт (Stephanie Retblatt) із Smarty Pants, компанії яка спеціалізується на ринкових дослідженнях зв’язків із молоддю і родинами, провела два обговорення: перше – з батьками й дітьми молодшого віку, а друге із самими лише підлітками. Під час дискусій обидві групи в режимі реального часу відповідали на питання від Стефані та учасників Саміту. Так тінейджери, які не були під час презентацій досліджень компанії Nielsen, у своїх відповідях підтвердили багато вже згаданих раніше моментів – про те, що вони віддають перевагу друкованій книзі, що багато читають для школи, що зазнають впливу однолітків. Вони також розповіли про те, де натрапляють на ті книги, які згодом захочуть прочитати, –  Instagram (фото книжкових обкладинок), YouTube (буктрейлери), Facebook (реклама), and Tumblr (фото обкладинок й уривки з текстів). Окрім цього, подібно до дорослих, підлітки схильні читати безкоштовні книги.

Оригінал публікації: Publishing Perspectives

Читайте також: Табуйовані теми у підлітковій літературі: важливі цитати

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe