Читомо > Майстер-клас > Укладання авторських договорів і передача прав: поради патентознавця

Майстер-клас

Укладання авторських договорів і передача прав: поради патентознавця

27.09.2016 0 Автор:

Під час Форуму видавців у рамках спеціальної програми «Твій скарб» пройшла лекція патентознавця Володимира Коноваленка про правові аспекти передачі авторських прав та підводні камені укладання авторських договорів.

Суб’єкти авторського права

Саме суб’єкти подають позови до судів. Якщо подасть хтось інший – він пролетить. А це трата часу та коштів. Автор, спадкоємець, видавець – вони є прямими суб’єктами авторського права, якщо або поки його не передали комусь іншому відповідно до договору.
Наявність авторського права на твір робить людину чи юридично особу суб’єктом авторського права, який може укладати договори та «робити гроші», відстоювати свої права в суді. Отже, який юридичний факт дає вам можливість стати суб’єктом авторського права?

  1. Створення твору. Неважливо, службовий чи не службовий, першочерговим суб’єктом завжди є автор. І вже тільки за умовами договору права можуть передаватись іншим особам.
  2. Успадкування виключних прав на твір. Спадкоємець отримує повний пакет прав на твір тільки у тому разі, коли цей твір зареєстрований в Єдиному реєстрі (реєстрація відбувається поштою; ціна – 67 грн, тривалість – до 3 місяців). Спадкоємцем може бути і фізична, і юридична особа.
  3. Набуття авторських прав у зв’язку з виконанням договору. У тих випадках, коли автор передає виключні права на свій текст іншій особі, зазвичай – це видавець, який і керує долею тексту надалі.

Читайте також: Притягнути за книжки: коли видавці звертаються до суду

Про вікові цензи в авторському праві

Творча діяльність не регламентується суворо. У мене були приклади і неповнолітніх, і малолітніх письменників, які давали життя своїм текстам через батьків чи інших представників.

Часткова дієздатність (малолітня особа) – до 14 років. Не має права підписувати, замість нього підписують батьки чи опікуни. Але за умовами договору малолітня особа несе відповідальність за невиконання умов договору.

Неповна дієздатність (неповнолітня особа) – від 14 до 18 років. У такому випадку особа може сама підписувати договір та самостійно визначати його умови.

Повна дієздатність (повнолітня особа) – від 18 років. Карт-бланш по всій діяльність в сфері авторського права.

1

Роялті чи не роялті

В Україні практика роялті стала популярною лише останні кілька років. Роялті – це винагорода, яку автор отримує за використання чи надання права на використання твору. Роялті виплачується не лише за літературні твори, але й за наукові та мистецькі твори, відео- та аудіо записи, торговельні марки та комп’ютерні програми.

Щоправда, з останніми все не так просто – якщо ти дистриб’ютор, тоді це роялті, а якщо кінцевий користувач – не роялті. Відмінність невелика.

Деякі платежі Податковий кодекс не відносить до роялті, а саме:

  • за придбання копій в електронному форматі;
  • за придбання носіїв інформації, на яких містяться об’єкти авторського права (CD-диски, платівки, відео- та аудіокасети).

Не всі договори однакові

І автор, і видавець повинен розуміти, що кожний укладений авторський договір – унікальний. Потрібно враховувати масу факторів, які впливають на кінцевий результати цієї співпраці. Перший крок у будь-яких правовідносинах (і це стосується не лише сфери інтелектуальної власності) – це правильний вибір договору. Серед авторських договорів найпопулярнішими є:

  1. Договір про передання виключних майнових правінтелектуальної власності.

Укладається при зміні правовласника. За його умовами попередній власник авторського права втрачає свої майнові права на об’єкт, а новий власник отримує їх в повному обсязі. За передачу виключних майнових прав передбачено разову винагороду. Передача прав може бути здійснена безкоштовно – в такому випадку укладається договір дарування. Умови цього договору не впливають на попередні ліцензійні договори.

2

  1. Ліцензійний договір

Умови договорі неймовірно прості: ліцензіар (автор) передає право на використання твору ліцензіату (наприклад, видавцю). Такий договір дає широкий простір для маневрів і автору, і видавцю. Можна обирати термін дії та територію розповсюдження, вид ліцензії та конкретні права, які передаються. Однак, укладання такого договору може бути небезпечним для ліцензіатів – ті права, на які автор не передав ліцензія вважаються недоступними. Як результат, видавець очікує отримати одну кількість прав на використання твору, а отримує значно меншу.

  1. Договір замовлення

Такий собі договір на право використання твору, якого ще не існує. За його умовами автор зобов’язується в певний термін написати твір відповідно до вимог замовника (видавця) та у вказаний ним термін. Договір замовлення передбачає два види винагороди автору: за написання тексту та за його розповсюдження.

Читайте також: Укладання угоди між автором і видавництвом

Лайфхаки

Захист авторського права на фотографію

Пан Коноваленко радить: перед опублікуванням фотографії її варто обрізати по периметру. Не обрізайте багато – рівно стільки, щоб було зрозуміло, що саме таким є первинний вигляд фото. Тільки ви матимете доступ до цієї «рамки». Це безперечний доказ вашого авторства.

Співпраця з художниками

Завжди оформлюйте договір замовлення в тих випадках, коли об’єктом авторського права виступає витвір образотворчого мистецтва (ілюстрація чи дизайн обкладинки). Адже договори підряду та договори на разове використання твору законно зберігають авторське право за художником. Це визначається спеціальною статтею 1112 Цивільного кодексу України. А от договір замовлення дозволяє вибудувати конкретні та суттєві умови співпраці та використання об’єкту.

Договір замовлення вигідно працює тільки при співпраці із художниками. Якщо ви автор, тоді такий договір заганяє вас у суворі рамки й у випадку невиконання замовлення видавцю надається право стягнути з вас компенсацію за втрачену вигоду та збитки.

Як обрати потрібний договір

Якщо ви автор і не можете обрати потрібний саме вам авторський договір, який би задовольнив всі вимоги та приніс і користь, і гроші, варто звернутись до електронної системи вибору авторського договору, яку сконструював Володимир Коноваленко. Електронна система має форму онлайн-тестування та складається з шести коротких тестів, які допоможуть визначити потрібні повноваження та умови договору.

 

Світлини wikihow.com
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe